Η καλύτερη προστασία από τον καρκίνο του μαστού είναι η πρόληψη. Ποιες όμως είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε; Πότε και πώς γίνονται; Τι μας δείχνουν και τι πρέπει να προσέχουμε;
H πρόληψη είναι… χρυσός!
Γνωρίζοντας το σώµα μας και ιδιαίτερα το στήθος μπορούμε να εντοπίσουμε έγκαιρα οποιαδήποτε πιθανή αλλαγή και άμεσα να ενημερώσουμε το γιατρό. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο, απλώς να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας στις προληπτικές εξετάσεις και να τις επαναλαμβάνουμε τακτικά, με βάση τις ιατρικές οδηγίες! Δεν ξεχνάμε ότι οι εξετάσεις σώζουν ζωές και οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του µαστού µπορούν να θεραπευτούν µε επιτυχία εάν διαγνωστούν έγκαιρα.
1. Αυτοεξέταση μαστού
Το πιο σημαντικό κομμάτι στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι η συστηματική αυτοεξέταση. Μια διαδικασία απλή και εύκολη που γίνεται τουλάχιστον μια φορά το μήνα ( 2-3 ημέρες μετά το τέλος της περιόδου) ή στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση την ίδια μέρα κάθε μήνα, π.χ. κάθε πρώτη του μηνός!
Πώς γίνεται
► Ψάξτε για οποιοδήποτε ασυνήθιστο όγκο ή αλλαγή που δεν υπήρχε στην προηγούμενη εξέτασή σας ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία:
► Σε όρθια θέση, υψώστε τον αριστερό σας ωμό, φέρνοντας το χέρι πίσω από το κεφάλι.
► Με τα 4 δάχτυλα του δεξιού σας χεριού, ξεκινήστε την ψηλάφηση του αριστερού μαστού από την περιφέρεια προς την θηλή και κυκλικά, καλύπτοντας ολόκληρη την επιφάνεια του μαστού.
► Ψηλαφίστε προσεκτικά την περιοχή της μασχάλης για την ύπαρξη τυχόν εξογκώματος ή μάζας κάτω από το δέρμα.
► Πιεστέ ελαφρά την περιοχή της θηλαίας άλω και τη θηλή ελέγχοντας για την εμφάνιση εκκρίσεων.
► Επαναλάβετε τη διαδικασία και στον άλλο μαστό.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και σε ύπτια θέση, με τις ίδιες ακριβώς κινήσεις, κάτι που κάνει το μαστό πιο επίπεδο και την ψηλάφηση ευκολότερη, ιδίως όταν οι μαστοί είναι ευμεγέθεις. Να θυμάστε όμως ότι η αυτοεξέταση μαστού αποτελεέι συμπληρωματική εξέταση και δεν αντικαθιστά τον τακτικό προληπτικό έλεγχο (κλινική εξέταση, μαστογραφία).
2. Κλινική εξέταση στον γιατρό
Ο γιατρός (γυναικολόγος ή χειρουργός) με ειδίκευση στο μαστό θα εξετάσει όλη την περιοχή γύρω από το στήθος. Με την επισκόπηση θα ελέγξει το σχήμα, το μέγεθος, τη συμμετρία των μαστών, την καμπυλότητα του περιγράμματος, το δέρμα και τις θηλές. Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την κατάλληλη απεικονιστική εξέταση ανεβάζει το ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης στο 98-99%
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρκίνος μαστού: Η γνώση είναι δύναμη!
3. Εξέταση με υπερήχους
Ελέγχει τη δομή των μαστών με υπερηχητικά κύματα. Πρόκειται για εξέταση συμπληρωματική της μαστογραφίας και γίνεται όταν οι μαστοί είναι πυκνοί ή όταν χρειάζεται να διερευνηθεί περαιτέρω κάτι που φάνηκε στη μαστογραφία ή την κλινική εξέταση.
4. Μαστογραφία
Είναι μια εξέταση απλή και ακίνδυνη που μπορεί να ανιχνεύσει ανωμαλίες στο μαστό μεγέθους δύο χιλιοστών. Είναι απαραίτητη για την εκτίμηση των συμπτωματικών γυναικών και αναντικατάστατη στον πληθυσμιακό έλεγχο για καρκίνο του μαστού. Για τη διεξαγωγή της μαστογραφίας ο τεχνολόγος που κάνει τη εξέταση πρέπει να πιέσει τους μαστούς, γι΄αυτό μη δυσανασεχετίσετε εάν νιώσετε κάποιον ήπιο πόνο που διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα. Μ΄αυτό τον τρόπο θα έχετε και πιο ευκρινή αποτελέσματα.
Προσοχή στην επιλογή του διαγνωστικού κέντρου & στις εξετάσεις
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο μαστού «Άλμα Ζωής» μας δίνει πολλές και πολύτιμες πληροφορίες και μας συμβουλεύει να επιλέγουμε μεγάλα διαγνωστικά κέντρα ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη ποιότητα των εξετάσεων. Ωστόσο η επιλογή των εξετάσεων που θα πρέπει να υποβληθούμε αποτελεί απόφαση του κλινικού γιατρού- δεν κάνουμε δηλαδή μόνες εξετάσεις απλως επειδή υπάρχουν. Πολύ σημαντικό επίσης είναι οποιαδήποτε εξέταση κι αν κάνουμε και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά της πρέπει οποωσδήποτε να τη δείξουμε στο γιατρό μας. Όπως μια αρνητική εξέταση από μόνη της δεν μας εφησυχάζει, έτσι και μια θετική εξέταση δεν συνεπάγεται και δυσμενή εξέλιξη.
Εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία σας!
Η ηλικία μας αλλά και το εάν βρισκόμαστε σε ομάδα κινδύνου διαμορφώνουν και το είδος της παρακολούθησης που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ετσι λοιπόν όπως μας συμβουλεύουν από το «Άλμα Ζωής»:
► 20- 40 ετών: συνιστάται κλινική εξέταση μαστών κάθε 3 χρόνια
► 35-40 ετών: κάντε την πρώτη μαστογραφία «αναφοράς»
► 40 ετών και άνω: μια μαστογραφία και κλινική εξέταση μαστών κάθε χρόνο
Προσοχή: Η κατάταξή σας σε ομάδα χαμηλού, μέσου ή υψηλού κινδύνου γίνεται από το γιατρό και μεταβάλλει το χρονοδιάγραμμα της κλινικής εξέτασης, παρακολούθησης και εξετάσεων σύμφωνα με τις υποδείξεις του!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γυμνάσου και μην πίνεις, αν θέλεις να προλάβεις τον καρκίνο!
Όταν μιλούν οι αριθμοί! Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σήμερα, σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο μαστού περί 400.000 γυναίκες, κάθε χρόνο. Στη χώρα μας ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 5.000. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία η θνησιμότητα ανέρχεται σε 56%. Η επιβίωση όμως ξεπερνά το 80% και βελτιώνεται συνεχώς λόγω της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού με την ψηφιακή μαστογραφία και της προόδου των θεραπευτικών μέσων που διαθέτει η ιατρική Επιστήμη.
Είμαστε δίπλα σου!
Εμείς εδώ στο Online Φαρμακείο inatural.gr αλλά και στο φυσικό μας φαρμακείο (Δημητσάνας 16, κοντά στη στάση μετρό Αμπελοκήπων και απέναντι από το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»), νιώθουμε περήφανοι που καταφέρνουμε να μετατρέψουμε την αγωνίας της πρώτης επίσκεψης στο φαρμακείο μας, σε ελπίδα. 36 χρόνια τώρα, είμαστε στο πλευρό σας! Μεσα από το ειδικά διαμορφωμένο τμήμα μαστού σας παρέχουμε πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές.
*Οι πληροφορίες του άρθρου χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα της γενικότερης ενημέρωσής σας και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις εξειδικευμένες συστάσεις και συμβουλές των ειδικών.