Δωρεάν μεταφορικά άνω των 49€ και έως 6kg σε βάρος ή όγκο

iNaturalBLOG

Πονάει η μέση μου! Πώς θα ανακουφιστώ;

Πονάει η μέση μου! Πώς θα ανακουφιστώ;

Η καθιστική ζωή, η κακή στάση του σώματος αλλά και η έντονη σωματική δραστηριότητα αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες της οσφυαλγίας. Μάλιστα  σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των ανδρών και των γυναικών θα βιώσει πόνο στην μέση κάποια στιγμή στη ζωή του. Τα καλά νέα όμως είναι ότι οι πόνοι στη μέση μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν!

Από πού ήρθε αυτός ο πόνος;

Ο ξαφνικός έντονος πόνος στη μέση, κοινώς οσφυαλγία μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες. Μπορεί για παράδειγμα να οφείλεται σε μια απότομη κίνηση, στην κακή στάση σώματος, στα παραπανίσια κιλά μας ή μπορεί επίσης να αποτελεί και σύμπτωμα κάποιας πάθησης (όπως είναι η οστεοπόρωση, η δισκοκήλη, η σπονδυλαρθρίτιδα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα). Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε «λουμπάγκο» που συμβαίνει έπειτα από μια επίκυψη ή ένα απότομο σκύψιμο και εμποδίζει ακόμη και την παραμικρή κίνηση. Πριν βγάλετε ωστόσο λανθασμένα συμπεράσματα, η επίσκεψη στον γιατρό επιβάλλεται, ιδιαίτερα όταν η ένταση και η διάρκεια του πόνου είναι μεγάλες,  και φυσικά όταν περιορίζεται η κινητικότητα (π.χ. δεν μπορείτε να περπατήσετε ή να σκύψετε), καθώς και όταν υπάρχουν συχνά επεισόδια οσφυαλγίας.

                                          ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κάτσε καλά! Αυτή είναι η σωστή στάση σώματος

Η αντιμετώπιση της οσφυαλγίας εξαρτάται κυρίως από την αιτία που τη δημιούργησε. Για την ανακούφιση του πόνου μεταξύ άλλων συστήνεται κατά περίπτωση η λήψη αναλγητικών, μυοχαλαρωτικών ή και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, η εφαρμογή επιθεμάτων στην περιοχή της βλάβης, η ξεκούραση κλπ. Ο γιατρός μπορεί επίσης παράλληλα να συστήσει και κάποιες ειδικές ασκήσεις.

Κάτι να με ανακουφίσει…

► Όταν ο πόνος στη μέση είναι οξύς και δεν σας επιτρέπει να κινηθείτε, η ορθοπεδική ζώνη μέσης οσφύος μπορεί να σας ανακουφίσει, επειδή σταθεροποιεί τη σπονδυλική στήλη και μειώνει την κινητικότητά της. Αποτελεί, όμως, ένα προσωρινό βοήθημα (για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρις ότου ισχυροποιηθεί αρκετά το μυϊκό σας σύστημα), ή περιστασιακό (π.χ. όταν κάνετε βαριές σωματικές εργασίες ή είστε αναγκασμένοι να σηκώσετε βάρη). Δεν ενδείκνυται για συνεχή ή μακροχρόνια χρήση.

► Στους μυϊκούς σπασμούς ή «πιασίματα» ενδείκνυται η θέρμανση της περιοχής με ζεστά επιθέματα, ή θερμοφόρα, ή έμπλαστρο, ή θερμαντική αλοιφή με ήπια μάλαξη, διότι προκαλείται τοπική υπεραιμία που βοηθά στη χαλάρωση των μυών. Το θερμό επίθεμα δεν συστήνεται όμως στην περίπτωση μιας χρόνιας φλεγμονής (π.χ. αρθρίτιδα).

► Όταν η οσφυαλγία προκαλείται ύστερα από τραυματισμό, τότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθούν ψυχρά επιθέματα, παγοκύστη ή ψυκτικό σπρέι για τις πρώτες 36-48 ώρες. Υπάρχουν επίσης και περιπτώσεις τραυματισμών που βοηθά καλύτερα η εναλλαγή ζεστού και κρύου. Καλό, λοιπόν, είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό. 

► Το σωστό μαξιλάρι βοηθά! Φροντίστε, όμως, το μαξιλάρι σας να έχει τέτοιο πάχος που να κρατάει τον αυχένα σας σε ευθεία με την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη- ιδανικό είναι το μαξιλάρι μέσης Comfort. Όταν ξαπλώνετε ανάσκελα είναι επίσης σημαντικό η μέση να ακουμπάει στο στρώμα. Θα το καταφέρετε βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας.

► Από τις καλύτερες στάσεις ύπνου στο πρόβλημα της οσφυαλγίας θεωρείται η εμβρυακή (στο πλάι και μάλιστα μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα επιπλέον ένα λεπτό μαξιλαράκι ανάμεσα στα πόδια

►Συζητήστε με τον ιατρό σας την περίπτωση να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα διατροφής όπως η γλυκοζαμίνη, η χονδροϊτίνη ή το MSM.
                         

► Στους μυϊκούς σπασμούς ή «πιασίματα» ενδείκνυται η θέρμανση της περιοχής με ζεστά επιθέματα, ή θερμοφόρα, ή έμπλαστρο, ή θερμαντική αλοιφή με ήπια μάλαξη, διότι προκαλείται τοπική υπεραιμία που βοηθά στη χαλάρωση των μυών. Το θερμό επίθεμα δεν συστήνεται όμως στην περίπτωση μιας χρόνιας φλεγμονής (π.χ. αρθρίτιδα).

                             ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πιάστηκες μετά την άσκηση; Δες τι πρέπει να κάνεις

► Όταν η οσφυαλγία προκαλείται ύστερα από τραυματισμό, τότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθούν ψυχρά επιθέματα, παγοκύστη ή ψυκτικό σπρέιψυκτικό σπρέι για τις πρώτες 36-48 ώρες. Υπάρχουν επίσης και περιπτώσεις τραυματισμών που βοηθά καλύτερα η εναλλαγή ζεστού και κρύου. Καλό, λοιπόν, είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό. 

► Το σωστό μαξιλάρι βοηθά! Φροντίστε, όμως, το μαξιλάρι σας να έχει τέτοιο πάχος που να κρατάει τον αυχένα σας σε ευθεία με την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη- ιδανικό είναι το μαξιλάρι ORTHOMEMORY. Όταν ξαπλώνετε ανάσκελα είναι επίσης σημαντικό η μέση να ακουμπάει στο στρώμα. Θα το καταφέρετε βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας.

► Από τις καλύτερες στάσεις ύπνου στο πρόβλημα της οσφυαλγίας θεωρείται η εμβρυακή (στο πλάι και μάλιστα μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα επιπλέον ένα λεπτό μαξιλαράκι ανάμεσα στα πόδια

► Συζητήστε με τον ιατρό σας την περίπτωση να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα διατροφής όπως η γλυκοζαμίνη, η χονδροϊτίνη ή το MSM.

► Το ιδανικό πρόγραμμα γυμναστικής για την ανακούφιση των μυοσκελετικών πόνων πρέπει να περιλαμβάνει συνδυασμό ασκήσεων ενίσχυσης των μυών με αεροβικές δραστηριότητες (όπως το βάδισμα και η κολύμβηση). Προτιμότερο, πάντως, είναι να ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα άσκησης που θα σχεδιάσει ειδικά για εσάς ένας επαγγελματίας.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη στον ορθοπεδικό επιβάλλεται, ιδιαίτερα όταν η ένταση και η διάρκεια του πόνου είναι μεγάλες, όταν περιορίζεται η κινητικότητα (π.χ. δεν μπορείτε να περπατήσετε ή να σκύψετε), καθώς και όταν υπάρχουν συχνά επεισόδια οσφυαλγίας. Ο γιατρός με την κλινική εξέταση, την αξιολόγηση των απεικονιστικών εξετάσεων ή και άλλων συμπληρωματικών εξετάσεων, ανάλογα με την περίπτωση, θα εντοπίσει που οφείλεται το πρόβλημα και ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία.  

* Οι πληροφορίες του άρθρου χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα της γενικότερης ενημέρωσής σας και δεν υποκαθιστούν τις εξειδικευμένες συστάσεις και συμβουλές των ειδικών.

 

iNatural Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε τις τελευταίες ενημερώσεις για τις προσφορές μας και τα αγαπημένα σας προϊόντα