0 προϊόντα, €0,00
Ολοκλήρωση Παραγγελίας
Για τηλεφωνικές παραγγελίες

211 4065311

Αστική χρέωση από σταθερό

Θυρεοειδής αδένας: Λειτουργεί σωστά;

19 Ιαν. 2015

Ενημερωθείτε για δέκα απλά συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν πως ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά.


Large_thyroid-gland

Σήμερα γνωρίζουμε πως ο θυρεοειδής αδένας είναι πολύ σημαντικός γιατί επηρεάζει δραματικά πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού: τους παλμούς της καρδιάς, το μεταβολισμό μας, μέχρι και τη θερμοκρασία του σώματος.

Γνωρίζουμε επίσης πως υπάρχουν πιθανότητες διαταραχής της λειτουργίας του και αυτές εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες άνω των 35 ετών. Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους και μόλις οι μισοί από αυτούς το γνωρίζουν!

Υπάρχουν λοιπόν κάποια «σημάδια» δυσλειτουργίας του σημαντικού αυτού αδένα, τα οποία αξίζει να έχετε υπόψη σας αφού είναι τα πιο συνηθισμένα:

 

 

 

- Εξάντληση / Κούραση: Νιώθετε κουρασμένοι όταν ξυπνάτε το πρωί ή και κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ έχετε κοιμηθεί επαρκώς ίσως είναι ένδειξή υποθυρεοειδισμού.

- Λύπη/Κατάθλιψη: Εάν νιώθετε λυπημένοι ή ακόμη και καταθλιπτικοί, ίσως είναι και αυτό σημάδι υποθυρεοειδισμού καθώς η παραγωγή μη ικανοποιητικής ποσότητας θυρεοειδούς ορμόνης επηρεάζει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλό. Αντίθετα σε περίπτωση που αισθάνεστε αγχωμένοι ή υπερβολικά ανήσυχοι ίσως είναι ένδειξη υπερθυρεοειδισμού αφού η μεγάλη ποσότητα θυρεοειδούς ορμόνη στέλνει συνεχώς μηνύματα ενεργοποίησης και δεν αφήνει καθόλου τον οργανισμό να χαλαρώσει.

- Εναλλαγή επιθυμίας για φαγητό: Όταν παράγεται παραπάνω θυρεοειδής ορμόνη τότε αυξάνεται και η επιθυμία για φαγητό. Αντιθέτως στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού επηρεάζεται η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης.

- Δυσκολία στη συγκέντρωση: Μεγάλη ποσότητα θυρεοειδούς ορμόνης μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη συγκέντρωση ενώ χαμηλή ποσότητα της συγκεκριμένης ορμόνης υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει αρνητικά τη μνήμη.

- Ερωτική επιθυμία: Εάν έχετε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί επίσης να οφείλεται σε διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

- Έμμηνος Ρύση / Εγκυμοσύνη: Μεγαλύτερη διάρκεια της περιόδου με περισσότερη ροή αίματος και κράμπες μπορεί να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού. Όσον αφορά την εγκυμοσύνη, εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος χωρίς επιτυχία ίσως να ευθύνεται σε διαταραχή θυρεοειδούς αδένα.

- Βάρος: Εάν το βάρος σας αυξάνεται χωρίς να έχετε αλλάξει το διατροφικό σας πλάνο τότε μπορεί και να σημαίνει δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. 

- Μαλλιά / Νύχια: Εάν παρατηρείτε ότι οι τρίχες σας λεπταίνουν ή πέφτουν. Εάν τα νύχια σας σπάνε εύκολα και έχουν μια υποκίτρινη απόχρωση.

- Ύπνος: Τέλος, είναι διαπιστωμένο πως κάποιες διαταραχές του ύπνου οφείλονται πολλές φορές στη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Εάν υποφέρετε από ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. Εκείνος είναι ο μόνος ειδικός για να σας κατευθύνει στις απλές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε. 

 

 

Facebook Twitter Google_plus Instagram Rss